Klantendienst: +32 11 21 40 40
  
Perfomanceshop

Supplementatie

 

Het belang van supplementatie voor sporters

 

Sportmensen hebben één ding gemeen: ze willen allen het beste van zichzelf geven en optimaal presteren. Om dit te bereiken werken ze op alle mogelijke vlakken: conditie, techniek, tactiek, voeding en psychologie. Ook supplementatie voor sporters is van alle tijden. De laatste 10-tallen jaren kent deze vorm van ondersteuning een zeer sterke opgang. Niet alleen bij de profs, maar ook bij de gelegenheidssporters is de interesse groot.

 

Wat is supplementatie?

 

Supplementen zijn voedingsstoffen die extra genomen worden bij de normale dagelijkse voeding. Het merendeel van deze stoffen zit normaal, meestal in mindere mate, in de voeding of maakt het lichaam zelf aan. Het lichaam heeft deze stoffen nodig om goed te functioneren. Door het lichaam de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en op het juiste ogenblik te geven kan het optimaal functioneren. Welke supplementen en welke hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van het beoogde doel.

 

Optimale werking van het lichaam, vooral bij atleten die voortdurend hun grenzen willen verleggen, kan je niet bekomen zonder een dagelijkse mix van zeer veel stoffen. Van sommige stoffen heb je veel nodig, van andere slechts zeer weinig, maar belangrijk is dat je ze allemaal nodig hebt in de juiste hoeveelheden. Vijf van deze stoffen , namelijk zuurstof (O), waterstof (H), koolstof (C), stikstof (N) en zwavel (S) hebben we in grote hoeveelheden nodig. Ze zitten in grote hoeveelheden in het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen.

 

De overige hebben we in mindere of in zeer kleine hoeveelheden nodig, maar ze komen beperkt voor in de omgeving en kunnen te weinig of helemaal niet in bepaalde voedingsmiddelen zitten.

 

Deze stoffen kan ons lichaam niet of in onvoldoende mate aanmaken, we moeten ze opnemen via de voeding. Geen enkel van deze nutriënten is actief op zichzelf, nutriënten zijn enkel werkzaam via veelvuldige interacties met elkaar. Het is deze interactie (synergie) die de basis is van hun biologische functie. Synergie is dan ook het eerste principe van moderne voeding.

 

 

Tekorten in de normale voeding

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs deze minimumhoeveelheden niet aanwezig zijn in een gemiddelde gezonde voeding. Nutriënten worden vaak vernietigd of verminderd door het bewerken van voedsel, door bepaalde bereidingstechnieken of door foutief bewaren. De landbouwgronden zijn vaak uitgeput en het gebruik van pesticiden verhoogt de behoefte aan nutriënten. Dus zelfs indien we gezond eten zijn er tekorten. Daar komt nog bij dat de meeste onder ons niet (altijd) gezond eten. Verdere tekorten worden veroorzaakt door de vervuiling en de stress die roofbouw plegen op ons lichaam. Gebruik van cafeïne, alcohol of tabak doen de behoefte aan nutriënten toenemen.

 

 

BESLUIT

 

Alleen de combinatie van een aangepast voedingsprogramma, de juiste supplementatie en een goed trainingsschema kan je in staat stellen je prestaties te maximaliseren.